De hele restauratie is erop gericht het object zo veel mogelijk terug te brengen in de originele staat.
Met kennis, vaardigheid, precisie en geduld wordt een optimaal resultaat bereikt.
WAAROM RESTAUREREN?
Voor de één heeft het object een emotionele waarde. Voor de ander is er een financiële reden; een gerestaureerd object brengt meer op bij verkoop. Soms ook is het een verzamelaar die zijn collectie uitbreidt.


DE RESTAURATIE PUNTSGEWIJS

Het object wordt eerst grondig gereinigd en ontvet.
Oude restauraties worden verwijderd; de eventueel aanwezige originele onderdelen/scherven kunnen opnieuw gebruikt worden.
De losse delen worden verlijmd en waar nodig op- of aangevuld; Indien noodzakelijk wordt er van een wapening gebruikt gemaakt.

Nadat alles goed droog is wordt secuur geplamuurd, geschuurd en gepolijst. Heeft het oppervlakte, waarin de restauratie plaats vindt, een bepaalde structuur, dan wordt deze ook in de restauratie aangebracht. Er wordt niet gebakken, omdat de gebruikte materialen niet tegen dergelijke hoge temperaturen bestand zijn.

Om de restauratie dezelfde kleur te geven als het object, worden de nodige kleuren handmatig in de juiste mengverhouding samengesteld. Voor het aanbrengen van de kleuren kunnen alle denkbare verven, lakken en andere substanties gebruikt worden.
Als laatste handeling wordt over de restauratie een beschermende laklaag aangebracht, welke tevens wordt gebruikt om de juiste glansgraad weer te geven